Afbeelding

‘Van mijn kleinkinderen krijg ik veel inspiratie’

Cultuur

VINKEVEEN/NIJVERDAL - Daniëlle Samuel schreef (en schrijft) voor al haar kleinkinderen een boek. Ze begon met ‘Allemaal SAMen’ voor kleinzoon Sam, gevolgd door ‘Gabbers’ voor Abe en nu ligt ‘VoorDaan’ bijna in de boekwinkels.

“Het begon allemaal met de geboorte van kleinzoon Sam”, vertelt Daniëlle. “Ik was ontzettend blij dat ik oma werd, maar realiseerde me tegelijkertijd dat ik zelf geen oma’s heb gehad, geen familie. Ik ben gaan schrijven over de tegenstelling tussen die vreugde en het verdriet en dat is een boek geworden. Bij de geboorte van mijn tweede kleinzoon Abe kwam er nieuwe inspiratie en zo ben ik voor elk kleinkind een boek gaan schrijven. Daan was tot zes weken geleden de jongste, toen werd kleindochter Amber geboren. Ook zij heeft mij alweer inspiratie gegeven.”

Daniëlle is zelf in 1950 geboren, maar verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog veel van haar familie. Toen het gezin na de oorlog als enige Joodse familie terugkeerde in Nijverdal, hebben zij zware tijden doorgemaakt. Daniëlle heeft daar in haar jeugd enig trauma van opgelopen en verwerkt dit deels door te schrijven.

“Deze boeken schrijven werkt voor mij helend. Zeker deze laatste, ‘VoorDaan’. Het is een sprookje en in een sprookje is alles mogelijk. Alle familieleden zijn sprookjesfiguren geworden en zoals dat hoort bij een sprookje loopt dit verhaal wel goed af. En toch is Daan in het boek echt Daan. Wat hij zegt en doet is de echte Daan. Hij is slim en grappig en dat komt in het boek zeker naar voren. Het is best grappig hoe dat gaat met een boek schrijven. Meestal weet ik niet wat er komt als ik begin te schrijven, het vloeit gewoon uit mijn vingers. Als ik het dan later teruglees denk ik: goh, heb ik dat geschreven, wat leuk! Vervolgens doet of zegt Daan iets en dan rolt het verhaal zo verder.”

De wondere wereld van VoorDaan, Daniëlle Samuel
De cover en illustraties in het boek werden gemaakt door kleinzonen Sam en Abe. 

Jong en oud

“Wat mij betreft is het een boek voor jong en oud. Het is een familieverhaal dat wél goed afloopt. De mensen die onze familie kennen zullen zeker dingen herkennen, maar voor anderen is het gewoon een mooi sprookje. En toch zullen ze tussen de regels door wel bepaalde andere zaken opnemen. Ik schrijf onbewust veel ‘tussen de regels’ heb ik gemerkt. De titel van het boek is terug te herleiden naar een tankstation langs de A27 met de naam Voordaan. Ik reed daar eens langs met een vriendin en die zei: “Kijk, dat is voor Daan.” Ik ben in de geschiedenis gedoken en ontdekte dat de naam van het tankstation hoorde bij een landgoed daar in de buurt. Dat was natuurlijk een prachtig decor voor een sprookje.”

Daniëlles kleinkinderen vinden de boeken erg leuk. “Sam en Abe hebben de illustraties voor dit boek gemaakt. Het is echt een familieproject. Dat is toch wel mijn grootste beloning. En de vreugde die de boekjes opleveren, bij mij, maar zeker ook bij mijn kleinkinderen. Daans juf heeft het boek op school voorgelezen, wat de leerlingen heel bijzonder vonden.”

Signeren

Daniëlle kijkt er naar uit haar boeken zaterdag 6 april vanaf 14.00 uur te signeren bij Cigo Spithoff. “Het is elke keer leuk om terug te komen in Nijverdal. Er wonen hier zoveel oude vrienden en bekenden dat het altijd gezellig is. Wij waren een bekende familie in Nijverdal en mijn vader heeft zich voor veel dingen in de gemeente ingezet. Hij schreef ook heel mooie columns voor de krant. Ik heb altijd veel bewondering voor hem gehad. Dat hij na alle ellende die hij heeft doorgemaakt toch de kracht vond om zich voor zoveel dingen in te zetten. Nu mag ik hier mijn boek signeren. Dat is prachtig!”

Afbeelding
Naar buiten in de meivakantie 3 uur geleden
Tijdens een van de bijeenkomsten werd er opnieuw getrouwd.
Bijeenkomsten 'De Kracht van Herinnering' 5 uur geleden
Afbeelding
Lezing 'Van spintol tot spinnewiel' 9 uur geleden
Afbeelding
Column: Een rare vraag? 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Arie Aardworm wandelroute 14 uur geleden
René en José geflankeerd door hun zonen, voor hun bedrijfspand in Haarle. Trots dat ze al 25 jaar met veel plezier dit bedrijf runnen.
'Zijn trots op wat we bereikt hebben' 26 apr, 19:39
Afbeelding
LSVN houdt weer een Straat- en wijktoernooi 26 apr, 18:01
Afbeelding
Twee keer goud voor G.V. Fysion in regiofinale 26 apr, 16:18